HAMPSHIRE HILL BARN

"The clients were keen to encourage wildlife, enhance the view of the valley, and create secluded areas across this exposed site which reflect William Robinson’s Gravetye Manor, with which they have an emotional connection."

THE CONCEPT

'Love Nature, Love Time, Love Space' - Truly understanding our place in space, time and nature induces love and appreciation for every precious moment.

The clients’ love of the dark, starry Hampshire skies, a poetic inscription mounted on their wall and a sundial unearthed in their garden, link the concept of time and space to this garden and to the greater landscape beyond.

Hampshire Hill Barn - Concept.jpg
Hampshire Hill Barn - Overall Masterplan

MASTERPLAN OVERVIEW

This design maximises the potential of this site, allowing the client to get the most enjoyment from the existing agricultural land and garden through creative sustainable design.

THE ORCHARD & FRONT COURTYARD

The sweeping driveway reveals the view of the valley and the front courtyard entrance of the house on approach.

Hampshire Hill Barn - View over Drive an
Hampshire Hill Barn - Garden Masterplan.

GARDEN MASTERPLAN

Secluded areas are linked by a network of paths to create interest, avoid dead ends within the scheme and allow the garden to transition seamlessly to the larger agricultural plot.

FRONT ENTRANCE COURTYARD

The limestone paved footpath allows the house to be closely accessed by car, for those visitors with impaired walking.

 

Purbeck limestone cut in various forms & textures links the interior design and exterior of the house with the landscape.

Hampshire Hill Barn - Front Courtyard.jp
Hampshire%20Hill%20Barn%20-%20Pool%20House-Observatory_edited.jpg

SWIMMING POOL TERRACE

A sheltered sun-trap surrounded by exotic plantings to be enjoyed throughout the year.

The pool house is an all season lounge area with a sliding glass door to control ventilation and temperature which transforms at night into a home observatory, to allow the client to enjoy stargazing throughout the seasons.

THE ANNEX BACK GARDEN

Tiered planting up to a sheltered sunny terrace, with gentle sloping path for wheelchair access to the house.

Hampshire%2520Hill%2520Barn%2520-%2520Annex%2520Garden_edited_edited.jpg
Hampshire Hill Barn - Agricultural Plot.

THE AGRICULTURAL PLOT

William Robinson inspired elements feature across the site in the form of meadow, orchard, woodland and kitchen garden.

 

Places to pause and entertain have been positioned across the site as destinations, ranging from tree seats to fire pit entertaining areas.

ALL SEASON PLANTING PALETTE

William Robinson, known as 'The Grandfather of the English Garden' has inspired this planting palette.

 

Vibrant and exotic species feature close to the house bleeding out to native plantings to transition into the greater landscape.

Hampshire Hill Barn - Planting Plan.jpg

"Inspired by nature, I have a fresh and creative approach to designing spaces that serve both the client and environment best."