THE CHILTERN CENTRE

"This therapeutic garden design's guiding principle is sustainability, as it is the attention-capturing

and biophilic response to wildlife and plants that provides the benefit to the individual."

BRINGING THE OUTSIDE IN

The Chiltern Centre is a charity care home based in Henley-on-Thames. It provides individualised care for young people (aged 16 – 30) with disabilities and/or complex medical needs. The brief involved re-designing the outdoor space to enable staff to provide inspiring and stimulating activities in the garden setting for the benefit and enjoyment of the residents.

 

The concept was to create a Therapeutic Garden where nature can empower and nurture your spirit and help you escape to new experiences.

The Chiltern Centre Concept.jpg
The Chiltern Centre Site Analysis.jpg

SITE CONTEXT AND ANALYSIS

The front garden was bare and exposed with little privacy and shade.

The back garden had remnants of a children’s play area which needs modernising to reflect the residents who now have different interests/needs.

EMOTIONAL RESPONSE 

The emotional response to the site plays an important factor the determining the concept for the design.

The Chiltern Centre Emotional Response.j
The Chiltern Centre Masterplan.jpg

OVERALL MASTERPLAN

Using creative design and sustainable planting to bring global sensory experiences to the garden through the use of colour, aroma, touch, sound and taste.

FRONT ENTRANCE

Transformed into a welcoming, productive kitchen garden, with a pergola of grape vines which provide enclosure, dappled shade and framed views.

The Chiltern Centre Front Entrance.jpg
The Chiltern Centre Exploratory Garden R

‘THE EXPLORATORY’

A glass garden room situated at the garden’s heart, where activities and therapy sessions can take place in all seasons.

FUNCTIONAL REQUIREMENTS

Storage solutions were addressed to have easily accessible outdoor equipment for the garden, as well as a convenient home for the clinical waste where it could be collected easily by waste collection services.

The Chiltern Centre Storage and Clinical
The Chiltern Centre Construction Details

WILDLIFE POND

The retaining wall allows wheelchair users close observation of the. The sloping planting into the water allows wildlife safe entry and exit.

DIVERSE PLANTING STRATEGY

Plants have been carefully chosen across the garden scheme for their resilience to the conditions, seasonal interest, and wildlife & pollinator benefits.

The Chiltern Centre Planting Plan for Su

"Inspired by nature, I have a fresh and creative approach to designing spaces that serve both the client and environment best."